Sosyal Medya

Coğrafyamız

AP'de Filistin’in tanınması tartışıldı

Avrupa Parlamentosu, Filistin'i devlet olarak tanıma tasarısını gündeme aldı. Tasarı parlamentoda tartışıldı



Avrupa Parlamentosunda (AP), Filistin'in devlet olarak tanınması konusu tartışıldı.

AP Genel Kurulunda tartışmayı açan AB DışiÅŸleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Orta DoÄŸudaki son geliÅŸmelerden sonra Filistin'e iliÅŸkin tartışmanın tam zamanında yapıldığını söyledi. Bölgede "tek siyasi aktör"ün AB olabileceÄŸini belirten Mogherini, topluluÄŸun Ä°srail'e en çok yardımı yaptığını hatırlattı. Mogherini, IŞİD'in bölgede yeni zorluklar meydana getirdiÄŸini ifade etti.

Avrupa Parlamentosu DışiliÅŸkiler Komitesi üyesi Richard Howitt ise eskiden Filistin meselesine iliÅŸkin konuÅŸulan yol haritasının unutulduÄŸunu vurguladı. Howitt, Avrupa Parlamentosunun Filistin'i devlet olarak tanıması fikrini desteklediÄŸini belirterek, devlet olma durumunun bir hediye deÄŸil, kazanılan bir hak olduÄŸunu savundu.

AP Muhafazakar ve Reformcular Grubu'nun Ä°ngiliz Üyesi Charles Tannock, Hamas'ın BM'nin terör örgütleri listesinde yer alması gibi faktörler nedeniyle, mevcut durumda Filistin'in devlet olarak tanınmasının faydadan çok zarar getireceÄŸini ileri sürdü. Tannock, grup olarak bölgede ÅŸartlar uygun olduÄŸunda barış için iki devletli çözümden yana olduklarını ifade etti.

AP'nin Ä°sveçli sosyalist üyesi Marita Ulvskog ise Filistin'i devlet olarak tanımaktan gurur duyduklarını söyledi. Ulvskog, Filistin'in devlet olarak tanınmasının Ä°srail ve Filistin'in barış içinde yaÅŸamasına katkı saÄŸlayacağını ve bu adımın atılmasının AB üyesi ülkelere baÄŸlı olduÄŸunu vurguladı. Ä°sveçli parlamenter Ulvskog, Filistin'in tanınması halinde bu kararın Ä°srail ve Filistin'e gönderilmiÅŸ bir mesaj niteleliÄŸi taşıyacağını vurguladı.

Filistin'in devlet olarak tanınması yönündeki tasarı için gündeme alındığı takdirde AP Genel Kurulu Aralık ayı oturumlarında oylama yapılacak. Avrupa Parlamentosunun Filistin’i tanımasını öngören karar tasarısı kabulü halinde, tavsiye niteliÄŸinde olacak. Karar AB’ye üye ülkelerin hükümetlerinin de konuyu kendi gündemlerine taşıması açısından önem taşıyacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.